BELGE ZORUNLULUĞU OLAN MESLEKLER

* Resmi Gazete'de muhtelif tarihlerde yayımlanan tebliğler ile belge zorunluluğu olan meslek sayısı her geçen gün artmaktadır. Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun açıklamasına göre; belge zorunluluğu getirilmesi planlanan meslek sayısı ilk etapta 226'dır. Bugün itibariyle zorunluluk getirilen meslek sayısı 204'tür.

* İş yerlerinde gerçekleştirilecek denetimlerde, tebliğlerde açıklanan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde çalıştırılan kişilerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmadığının ya da belgesiyle uyumlu olmayan işte çalıştırıldığının tespiti halinde işverenlere; çalışan başına 2022 yılında 1.414,17TL idari para cezası verilmektedir. Bu denetimler, iş müfettişlerince yapılmaktadır.

* Mükelleflerime belgesiz kişi çalıştırmamaları yada belgesi olanların da belgesiyle uyumlu olan işlerde çalıştırılması gerektiğini önemle hatırlatırım. İş kazalarının önlenmesi amacıyla getirilmiş olan bu uygulamaya, tüm işverenlerin ilgili mevzuat çerçevesinde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyen kişileri kesinlikle çalıştırmamaları gerekmektedir.  

* İşverenlerin, işyerinde çalıştıracakları işçilerin yapacakları işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlülüğü bulunmaktadır. İşverenlerin bu kapsamdaki en önemli ve çok riskli olduğu sorumluluğu ise, Kanunun 17/3. maddesinde belirtilen “Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgelemeyenler çalıştırılamaz.” hükmüne uymaması ve yapacağı işe uygun belgesi olmayan birisini o işte çalıştırmasıdır. 

                 Belgesi olmadığı halde elektrik teknisyeni olarak işyerinde çalışırken meydana gelen iş kazası sonu ölen bir işçi ile ilgili olarak Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 17.11.2021 tarihinde vermiş olduğu kararında; “ Ölen işçiyi, çok tehlikeli iş sınıfında yer alan ELEKTRİK İŞİ ile ilgili diploma ve mesleki eğitim belgesi bulunmamasına rağmen elektrik teknisyeni olarak çalıştıran işveren hakkında Bilinçli Taksirle Öldürme Suçu İşlediğine” hükmü verilmiştir.  

* Öte yandan işçilerin de çalışırken mutlaka iş güvenliği ile ilgili olarak işverenleri tarafından verilmiş olan koruyucu malzemelerini mutlaka kullanmaları gerektiğini ve bunun hayati önem taşıdığını belirtir, ülkemizde büyük oranda can kaybına neden olan iş kazalarının olmamasını temenni ederim. 

              Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 01.06.2011 tarih ve E.2010/3363, K. 2011/16270 sayılı kararında; “işçi, gerekli olan güvenlik tedbirlerini uygulamayıp işyerindeki güvenliği tehlikeye sokarsa, bu durumda işverene geçerli nedenle derhal fesih hakkı doğar” denmektedir.     

* Kalfalık Belgesi olanlar, belgesiz kabul edilmektedir.

* 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz.

* Belge zorunluluğu olan meslek isimlerine ait listenin tamamı için lütfen buraya tıklayınız. Belge zorunluluğu olan mesleklere birkaç örnek vermek gerekirse;

makine montajcısı 

metal kesimci 

oto boyacı 

oto kaportacı 

tornacı

CNC tezgah işçisi

PVC doğrama montajcısı  

motosiklet onarımcısı 

ahşap kalıpçı 

alçı levha uygulayıcısı 

alçı sıva uygulayıcısı 

betoncu 

betonarme demircisi 

duvarcı 

inşaat boyacısı  

iskele kurulum elemanı 

kaynak operatörü 

metal saç işlemecisi 

seramik karo kaplamacısı   

sıvacı su yalıtımcısı  

otomotiv saç şekillendirmecisi 

otomotiv saç ve gövde kaynakçısı 

metal levha işleme tezgahı işçisi  

makine bakımcısı 

kaynak operatörü 

bacacı  

alüminyum kaynakçısı  

asansör montajcısı 

asansör tamircisi

Elektrik pano montajcısı

Tornacı

İnşaat işçisi

NC/CNC tezgah operatörü

Otomotiv elektrikçisi

Otomotiv gövde onarımcısı

Frezeci

Plastik profil üretim operatörü

Orman üretim işçisi

Köprülü vinç operatörü

Deri işlenti operatörü

Otomotiv kontrol, test ve ayar işçisi

Ayakçı (Deri, kürk, hazır giyim)

Kesimci (Deri, kürk, hazır giyim)

Kesimci (Saraciye)

Jakarlı Dokuma Kumaş Desinatörü

Elektronik  ve Elektrikli Ürünler Servisçisi

Doğalgaz Sayaç Sökme Takma Elemanı

Elektrik tesisatçısı

Cam Kesim Elemanı

Görüntü ve Ses Sistemleri Elemanı

Presçi

Mekanize Kazı Operatörü

Ahşap mobilya imalatçısı

Kuaför

Mobilya döşemecisi

Saraciye imalatçısı

Zeytinyağı üretim operatörü

* Öte yandan belge zorunluluğu kapsamındaki meslekler için; yetkilendirilmiş kuruluşların gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2019 tarihine kadar (Bu süre; 26.3.2020 tarihli mükerrer Resmi Gazete ile, 31.12.2021 tarihine kadar uzatılmıştır) belge masrafı ile sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Fondan karşılanacak belge masrafının tamamı ve sınav ücretinin yarısı, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla ayrı ayrı belirlenmiştir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilir.  Sınavı kazanan kişinin geriye alacağı parası, yaklaşık bir ay sonra hesabına ödenmektedir.

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi