SGK, sigortasız-kaçak çalıştırılan işçiler ile ücreti düşük olarak gösterilen işçilerin bilgileri için çeşitli yöntemlerle tespit yapmaktadır. Bu hususta vergi daireleri, hastane, okullar, belediye, banka, noter vs. tüm resmi daireler öğrendikleri bilgileri SGK’ya liste ile her ay bildirmektedir. Bu hususta en sık karşılaşılan durumlara ilişkin bir kaç örnek şöyledir;
a) MEB denetiminde ki sürücü kursu, dersane, yurt gibi özel firmalar çalışanlara ait öğrendikleri bilgileri SGK’ya liste ile bildirmektedir.
b) Postadan gelen resmi tebligatları, teslim alanların bilgisi de SGK’ya bildirilmektedir.
c) Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı, trafik cezası kesilen araçlar ile şoförlerinin bilgilerini SGK’ya bildirmektedir. Öte yandan adli vakalar veya şikayetler nedeniyle çalışan olarak karakolda ifadesi alınanların veya tutulan tutanaklarda adı geçen çalışanların bilgileri de SGK'ya bildirilmektedir.
d) Belediye ve İlçe Tarım Müdürlükleri gibi resmi kurumlar, işyeri denetimlerinde tespit edilen durumlara dair tuttukları tutanakları imzalayanların listesini de SGK'ya bildirmektedir.
e) İşyeri Ruhsatı almak için yaptığınız başvurular sırasında başkasına ait ustalık belgesi veya yetki belgesi gibi belge sahiplerinin isimleri de SGK'ya bildirilmektedir.
f) Okula öğrencisini kayıt yaptırırken, velisinin nerede çalıştığına dair bilgiler de SGK'ya bildirilmektedir.
Bu kapsamda firmanıza ait ticari araçlarınızı hiç bir şekilde sigortalı işçiniz olmayan birisine (komşu, arkadaş/akraba dahi olsa) kullandırmayalım.
Eğer aracı emanet verdiğiniz kişiler, size ait aracı kullanırken trafik cezası yerse; SGK tarafından “sigortasız eleman çalıştırmaktan dolayı” İdari Para Cezası kesiliyor ve itirazlar da kabul edilmiyor. Kesilen cezanın tutarı ise, tutmakta olduğunuz defter türüne göre değişmekte olup; en az dört asgari ücret (2024 yılı için 80.008,00TL) tutarındadır.