E-DÖNÜŞÜMLER

19 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; ÖNEMLİ bazı değişiklikler yapılmıştır. Özet bilgiler şöyle;

1- Kağıt olarak belge kullanabilen (yani e-fatura kullanıcıları hariç) tüm mükellefler (basit usuldeki mükellefler dahil);

a) Bir günde mükellef olmayan bir kişiye kesilecek fatura toplamı, vergiler dahil 30bin TL'yi aşarsa (bu sınır, 1.3.2022'den itibaren 5.000TL olarak dikkate alınacaktır)

b) Bir günde bir vergi mükellefine kesilecek fatura toplamı, vergiler dahil 5bin TL'yi aşarsa (bu sınır, 1.3.2022'den itibaren ÖKC fiş düzenleme sınırı olarak değiştirilmiş olup bu tutar;

2022 yılı için 2.000,00TL

2023 yılı için 4.400,00TL

2024 yılı için 6.900,00TL'dir)

            bu satışlar için kağıt fatura verilmeyecektir.

Ancak 12.11.2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 573 nolu VUK Genel Tebliği değişikliği ile; 2025 takvim yılında e-belge düzenleme sınırı, tüm müşteriler için 3.000,00TL olarak dikkate alınacaktır. 

c) Bu faturalar; elektronik ortamda düzenlenecektir. Elektronik olarak 10 yıl saklanması zorunlu olan bu e-arşiv faturaların müşteriye ıslak imzalı kağıt çıktısı veya e-posta yoluyla elektronik nüshası verilecektir.

d) Bu rakamları aşmayan satışlarınıza yine kağıt fatura (e-fatura kullanmakta olanlar hariç) düzenleyebilirsiniz.

e) Aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar, topluca değerlendirilecek olup, belirtilen miktarı aşması halinde kağıt olarak aynı günde bu kişilere fatura kesilmeyecektir.

f) Hayatın normal akışı içinde, parça parça teslim edilemeyen (bölünmesi imkansız) satışlarınıza internetten fatura düzenlememek için parça parça kağıt fatura kesmeniz halinde de cezalı olursunuz. 

g) Bu hususlar, ticaretinizle ilgili FATURA ALIRKEN de geçerlidir.

h) Sınırı aştığı için e-arşiv olarak düzenlenmesi zorunlu e-arşiv fatura, ücretsiz olarak ebelge.gib.gov.tr internet adresinden düzenleneceği için entegratör firmalarla anlaşma yapmanız zorunlu değildir. Ancak GİB portalında bağlanma veya bağlantı kopması sorunları ile aşağıda bahsedeceğim kolaylıklar nedeniyle bu firmalarla anlaşmanız menfaatinizedir.

ÖTE YANDAN 12.11.2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 573 nolu VUK Genel Tebliği değişikliği ile; 1.1.2026 tarihinden itibaren tüm faturalar, e-belge olarak düzenlenecektir.

2- a) 2018 veya 2019 veya 2020 yılında; 5 milyon TL brüt satış hasılatını geçenler,

b) 2021 yılında 4 milyonTL brüt satış hasılatını geçenler

c) 2022 ve sonrası yıllarda; 3 milyon TL brüt satış hasılatını geçenler

bu hasılat sınırlarını geçtiği yılı izleyen yılın 1 Temmuz gününe kadar e-faturaya ve  izleyen yılbaşında da e-defter uygulamasına geçmek zorundadır.

3- 22.01 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 535 nolu VUK Tebliği değişikliğine göre... ;

Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt inşa, imal, alım-satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden;

a) 2020 veya 2021 yılında 1 milyon TL brüt satış hasılatını geçenler

b) 2022 ve sonrası yıllarda; 500 bin TL brüt satış hasılatını geçenler

bu hasılat sınırlarını geçtiği yılı izleyen yılın 1 Temmuz gününe kadar e-faturaya ve  izleyen yılbaşında da e-defter uygulamasına geçmek zorundadır.

4- 22.01 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 535 nolu VUK Tebliği değişikliğine göre... ;

Kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamlarda mal veya hizmet satışını gerçekleştiren mükelleflerden;

a) 2020 veya 2021 yılında 1 milyon TL brüt satış hasılatını geçenler

b) 2022 ve sonrası yıllarda; 500 bin TL brüt satış hasılatını geçenler

bu hasılat sınırlarını geçtiği yılı izleyen yılın 1 Temmuz gününe kadar e-faturaya ve  izleyen yılbaşında da e-defter uygulamasına geçmek zorundadır. Yeni işe başlayacaklar ise, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde e-fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar.

5-  9.2.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 526 nolu VUK Tebliği değişikliğine göre... ; a) Daha önce SGK ile sözleşme imzalamış olan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden mükellefler,  1 Temmuz 2021 tarihine kadar e-faturaya ve 1 Ocak 2022 tarihinde de e-defter uygulamasına geçmek zorundadır.

b) Bu tebliğin yayımlandığı tarihten sonra SGK ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden mükellefler, Kuruma fatura kesmeye başlamadan önce e-faturaya ve izleyen yılbaşında da e-defter uygulamasına geçmek zorundadırlar.

6- 22.01 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 535 nolu VUK Tebliği değişikliğine göre... ; Demir ve çelik ile demir veya çelikten ürünlerin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler (ticari kazançları basit usulde tespit edilenler hariç), satış hasılat tutarları ne olursa olsun e-irsaliye kullanmak zorundadırlar.             

               Sıcak demircilik, demir doğramacılık gibi işleri yapanlar dahil olmak üzere; bu emtiaları imal eden, ithal veya ihraç tüm mükelleflerin e-irsaliye  uygulamasını kullanabilmek için e-fatura ve e-arşiv fatura kullanmaları da şarttır. Bu mükelleflerden bilanço esasına göre defter tutmakta olanlar,  brüt satış hasılatları 3 veya 4 milyon TL'yi geçmedikleri sürece e-deftere geçmek zorunda değildirler.

7- E-fatura uygulamasında olan mükelleflerden; 

a) 2018 veya 2019 veya 2020 yılında; 25 milyon TL brüt satış hasılatını geçenler,

b) (22.01 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 535 nolu VUK Tebliği değişikliği ile) 2021 ve sonrası yıllarda; 10 milyon TL brüt satış hasılatını geçenler

en geç izleyen yılın 1 Temmuz gününden itibaren e-irsaliye kullanmak zorundadırlar.

8- E-Fatura'ya (gönüllü olarak kullananlar dahil) geçiş yapan mükellefler, aynı zamanda e-arşiv faturaya ve kullanıyorsa e-müstahsil makbuzu'na geçmek zorundadırlar. Bu mükellefler, anlaşmalı matbaada bastırılmış belgeleri hiç bir zaman kullanamazlar.  E-fatura'ya  zorunlu olarak geçen mükellefler ise, hasılat sınırlarını aşmaları halinde e-deftere de geçmek zorundadırlar.

9- E-fatura nedir? e-imza veya mali mühür kullanılmak suretiyle Maliye sistemlerinden veya entegratör denilen firmalar aracılığı ile, alıcısı ve satıcısı e-fatura kullanıcısı olanlar arasında düzenlenir. Öte yandan e-fatura kapsamında olan mükellefler, birbirlerine e-arşiv düzenleyemezler.  Taraflardan birisinin TC no hatalı bildirmesi veya internetten alışveriş yaparken vergi-TC no bilgisi olarak 1111111111 yazılması halinde e-fatura yerine karşı tarafa e-arşiv fatura düzenleneceği için; hiç düzenlenmemiş gibi ceza uygulanmaktadır. Bu nedenle e-belge alırken veya verirken vergi-TC no bilgisinin doğru olup olmadığını MUTLAKA kontrol ediniz.

10- E-arşiv fatura nedir? e-fatura kullanıcısı olmayan müşterilere, mükellef olsun olmasın tüketiciler dahil herkese internet ortamında düzenlenerek kağıt olarak verilir. Bunların kağıt çıktılarının taşınan mal ile birlikte bulundurulması ve üzerinde "irsaliye yerine geçer" ibaresinin bulunması ve satıcı tarafından ıslak imzalı veya hazır imzalı olması zorunludur.

11- Entegratör firma nedir? Aracılık yapan bu  yetkili firmalar üzerinden düzenlenecek belgelerin hem 10 yıl süreyle saklama kolaylığı ve yedekleme imkanı olmakta hem de  virüs, bilgisayarın çökmesi gibi risklerinden korunmuş olmaktasınız. Öte yandan bilgisayarlarda kurulu olan java gibi temel programların güncelleme sıkıntıları, her defasında tek bilgisayardan mali mühür yada e-imza kullanmanın zorlukları ile karşılaşmadan; internetin olduğu her yerde ve her bilgisayarda belge düzenleme imkanınız olmaktadır. Öte yandan bu firmalar üzerinden düzenlenen belgelerin, teknik açıdan hatalı olması halinde kullanıcının ikaz edilerek muhataba yanlış olarak gönderilmesinin önüne geçilmektedir.

12- E-fatura, e-irsaliye, e-müstahsil ve e-arşiv fatura gibi elektronik belgerin 7 günden fazla geriye dönük düzenlenmesi halinde cezası vardır.   Örneğin 10 Aralık tarihinde 30 Kasım tarihli e-arşiv faturası düzenlenmeniz halinde, size bu belgeyi hiç düzenlememiş gibi ceza uygulanacaktır. 

13- Hal Kayıt Sistemi'nde kayıtlı olsun veya olmasın komisyoncu veya tüccar olarak sebze-meyve ticareti yapanlar, 1.1.2020 tarihinde e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye ve e-müstahsil'e geçmek zorundadırlar.  Ayrıca  bu mükelleflerden bilanço esasına göre defter tutmakta olanlar, 01.01.2020 tarihinde de e-deftere geçmek zorundadırlar. Yeni işe başlayacaklar, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde e-belge uygulamalarına ve izleyen yılbaşında e-defter uygulamasına geçmek zorundadırlar.

14- Gübre Takip Kayıt sistemine kayıtlı olanlar, 01.07.2020 tarihinden itibaren e-irsaliye kullanmak zorundadırlar. Ancak e-irsaliye  uygulamasını kullanabilmek için e-fatura ve e-arşiv fatura kullanmaları da şarttır. Bu mükelleflerden bilanço esasına göre defter tutmakta olanlar,  brüt satış hasılatları 3 veya 4 milyon TL'yi geçmedikleri sürece e-deftere geçmek zorunda değildirler. 

              Öte yandan 12.11.2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 573 nolu VUK Genel Tebliği ile; İnşaat Demiri İzleme Sistemine geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerden brüt satış hasılatı 2024 ve müteakip hesap dönemlerinde 1 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler de 1.1.2025 tarihinden itibaren e-irsaliye kullanmak zorundadırlar. 

              Yeni işe başlayacaklar ise, işe başlama tarihinden itibaren izleyen 4.ayın başına kadar e-irsaliye uygulamasına geçmek zorundadırlar.

15- EPDK'dan bayilik lisansı almış olan mükellefler (akaryakıt istasyonları gibi), 01.7.2020 tarihinde e-fatura, e-irsaliye ve e-arşiv faturaya geçmek zorundadırlar. Ayrıca bu mükellefler, 01.1.2021 tarihinde de e-deftere geçmek zorundadırlar. Yeni işe başlayacaklar ise, işe başlama tarihinden itibaren izleyen 4.ayın başına kadar e-belgelerin uygulamasına geçmek zorundadırlar.

16- 01 Şubat 2020 tarihinde faaliyette olan serbest meslek erbabının, en geç 01.6.2020 tarihinden itibaren gelirleri için e-serbest meslek makbuzu düzenlemesi zorunludur. Yukarıda 1.sırada bahsettiğim hususlar, serbest meslek erbabı mükelleflerin işleriyle ilgili mal-hizmet alımlarında da geçerlidir. Yeni işe başlayacaklar ise, işe başlama tarihinden itibaren izleyen 3.ayın sonuna kadar e-smm uygulamasına geçmek zorundadırlar.

17- Elektronik ortamda düzenlenen bu belgelerin OKUNAKLI kağıt çıktısını mutlaka almanız gerekmektedir.

18-  Elektronik belgeleri kullanması gerektiği halde hiç kullanmayanlar ile hem elektronik hem de anlaşmalı matbaada bastırılan kağıt belgeleri kullanmaya devam edenler hakkında, kağıt belgeleri yok kabul edilerek büyük meblağlarda ceza uygulanacaktır.

19- E-defter ve e-belgelerin 10 yıl süreyle elektronik olarak saklanması zorunludur.  Bu nedenle e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-defter kullanmak zorunda olanların, ACİLEN ve GECİKMEDEN yetkili entegratör firmalarla irtibata geçmesi gerekmektedir.

20- Yetkili entegratör firmaların listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi